Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Drama sa sretnim završetkom u Gružu: Hrvatska pobjegla s ruba poraza, Bijač dotukao Španjolsku za veliko slavlje

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 04.01.24. | 21:27

Nakon dugo vremena Barakude su uspjeli kao pobjednici izaći iz dvoboja protiv La Roje

Kakva pobjeda Hrvatske na otvaranju Europskog prvenstva u vaterpolu! Izabranici Ivice Tucka nakon raspucavanja s pet metara s 14-12 su pobijedili prvog favorita za zlato na ovom prvenstvu i time su sebi trasirali put ne samo prema četvrtfinalu, već su kreirali sjajnu priliku da se u nastavku grupne faze protiv Crne Gore i Francuske bore za prvo mjesto u skupini A i povoljniji ždrijeb u četvrtzavršnici.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Obje momčadi dvoboj su otvorile u grču, pomalo stegnuto i u rastrganoj igri s mnogo pogrešaka i nepreciznih udaraca. Mreže je nakon više od pet minuta igre načeo Loren Fatović, koji je ostao sam ispred španjolskog gola i lakoćom matirao Aguirrea.

Na ulasku u posljednju minutu prve dionice, Jerko Marinić Kragić odapeo je svoje najpoznatije oružje - projektil iz desnice u rašlje suparničkog gola. Sjajnu četvrtinu upropastili smo u posljednjim trenucima. Igrali smo s igračem manje nakon isključenja Vukičevića, kada je Zvonimir Butić nehotice udario Marca Larumbea i zaradio izravan crveni karton. Španjolci su iskoristili situaciju u kojoj su imali dva igrača više te smanjili prednost Barakuda zgoditkom Alvara Granadosa.

Na ulazu u drugu četvrtinu, najiskusniji pojedinac kod La Roje – Felippe Perrone – iz izgledne pozicije s igračem više, pogađa okvir hrvatskog gola. Bio je to pravi zicer za hrvatskog zeta, ali nakon što mu je Marko Bijač u prvoj dionici fantastično obranio jedan na jedan situaciju, Perrone je i u ovom navratu izvukao deblji kraj. Potom su izabranici Ivice Tucka odigrali jedan od svojih specijala s igračem više - Burićevo iskakanje na dva metra i realizacija na savršeno dodavanje Fatovića.

No, od tog trenutka Španjolci znatno dižu razinu plivanja i agresije u obrani, Hrvatska se nikako nije uspjela prilagoditi na taj stil igre i Španjolci su preko Perronea i Sanahuje izjednačili na 3-3. Potom Harkov Hrvatskoj vraća vodstvo lijepim udarcem iz teškog kuta, ali nam izabranici Davida Martina rade blitzkrieg seriju od 3-0, od čega su dva pogotka bila iz čistih kontri te se na poluvrijeme otišlo sa 6-4 u korist naših protivnika.

U nastavku dvoboja, Hrvatska je također pokazala zavidne plivačke vještine te je „prodala” jednu kontru Španjolcima, nakon koje je Marko Žuvela sigurno poentirao. Do kraja dionice zabijali su ponovno Sanahuja i Perrone, odnosno Luka Bukić, tako da se u završnih osam minuta otišlo s +2 za La Roju.

A u posljednjoj dionici, najboljih osam minuta Hrvatske u ovom dvoboju. Bukić je prvo smanjio na 8-7, a poravnanje je lijepim izvlačenjem i realizacijom donio Matias Biljaka. Ponovno je u ulozi asistenta bio Fatović. Vodstvo Španjolcima vratio je Marc Larumbe, da bi Fatović u sljedećem napadu ekspresno poravnao na 9-9. U posljednje nešto manje od tri minute, obje reprezentacije imale su po nekoliko prilika s igračem više, Hrvatska je 10 sekundi do kraja izborila posljednju priliku s igračem više, ali nismo pošteno niti zapucali prema Aguirreu, tako da se krenulo u raspucavanje s pet metara, kako bi se odredilo tko će bazen napustiti s dva, a tko s jednim bodom.

Kod Hrvatske su precizni bili svi izvođači peteraca, redom Marinić Kragić, Harkov, Burić, Fatović i Žuvela. Ključan trenutak bila je obrana Marka Bijača u drugoj seriji, kada je obranio udarac Granadosa s pet metara. Perrone, Munarriz i Larumbe bili su precizni, ali bilo je to dovoljno tek za jedan bod na otvaranju.

U 2. kolu Hrvatska će u subotu odmjeriti snage protiv Francuske, dok se u drugom susretu sastaju Crna Gora i Španjolska. Posljednje, treće kolo na rasporedu je 8. siječnja, a sastaju se Hrvatska - Crna Gora, te Španjolska i Francuska.

Dvije prvoplasirane momčadi iz skupine će se izravno plasirati u četvrtfinale, dok treće i četvrto mjesto vodi u osminu finala.



Tagovi

vaterpoloHrvatska vaterpolska reprezentacijašpanjolska vaterpolska reprezentacijaEuropsko prvenstvo u vaterpolu

Ostale Vijesti